Program


13. Újbuda Jazz Fesztivál - Szelevényi-Porteleki Duó/Leimgruber-Demierre-Phillips Trió/JazzaJ Open S

13. Újbuda Jazz Fesztivál - Szelevényi-Porteleki Duó/Leimgruber-Demierre-Phillips Trió/JazzaJ Open S

Újbuda Jazz Fesztivál (1. nap)


Szelevényi – Porteleki Duó

Szelevényi Ákos – tenor szaxofon, fémklarinét, zither, ütőhangszerek
Porteleki Áron – dob, ütőhangszerek, brácsa, tárgyak

A két muzsikus 2015. december végén találkozott először. Ez fontos dátummá vált, a koncert felvételéből lemez is készül. A széles hangszerparkot használó, nagy íveket bejáró duó, azóta hosszabb zenei utazásba kezdett. Sodró erejű koncertjeik legfontosabb eleme valamiféle megkerülhetetlen jelenlét, valamint a rögtönzés azon kreatív ereje, amely képes összekapcsolni minket rég elfeledett gyermeki énünkkel.


LDP Trió

Urs Leimgruber (CH) – tenor és szoprán szaxofon
Jacques Demierre (CH) – zongora
Barre Phillips (F/USA) – nagybőgő

A több mint 15 éve működő trió az európai jazz talán leginkább invenciózus formációja. Urs Leimgruber és Jacques Demierre tavaly már megfordult a MU Színházban. Most a szabad improvizációs zene egyik legnagyobb klasszikusa, a 82 éves (!) legenda, Barre Phillips érkezik velük, hogy egy különleges trió koncert után másnap zenészeknek és táncosoknak szóló exkluzív workshopot is tartson, a fesztivál zárónapján pedig két kiváló magyar muzsikussal, ifjabb Kurtág Györggyel és Gőz Lászlóval lépjen színpadra.
Fantasztikusan gazdag dinamikák, a zenei hang létrehozásának fizikai aktivitása áll a trió muzsikájának középpontjában. Egészen egyedi kaland ez az elmosott határok, zajok, zörejek, harmóniák birodalmában.

JazzaJ Open Stage

A budapesti szabad improvizációs szcéna az elmúlt években annyira felpezsdült, hogy még rétegzene volta ellenére is nehéz követni az új formációk alakulását. A színtér egyik meghatározó szervezőcsapata, a JazzaJ második alkalommal hirdet “nyitott színpadot”, mely izgalmas találkozási lehetőség előadóknak és nézőknek egyaránt. A 10 perces blokkok új produkciókat és zenei kísérleteket hoznak reflektorfénybe.

Az előadók erre a címre jelentkezhetnek: jazzzzzzzaj@gmail.com

A JazzaJ egy 2011-ben indult nyitott-zenei klub, mely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Célja összekötni és közös platformon bemutatni a free jazz, zaj-, kísérletező folk- és komolyzenészeket, akik sokszor egymástól elszigetelve alkotnak. A JazzaJ nem stílus szerint válogat, hanem attitűd, gondolkodásmód alapján. A "jazz" a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a "zaj" a legkülönfélébb hangok iránti nyitottságot jelzi. A közönség: alkotótárs. Hisszük, hogy figyelem és szabadság kreatív viszonyát megértve és átélve egyre több emberhez jut el ez a zene, mely a legőszintébb művészi kommunikációra ad lehetőséget - itt és most.

Ajánló


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán: A padlás A Mézesvölgyi Nyár keretében, a Győri Nemzeti Színház…

Ithaka Homérosz: Odüsszeia alapján Szövegkönyv: Szabó-Székely Ármin, Székely Kriszta, Závada Péter

Készítette: NeoSoft
Fel