Program


Aktuális előadások
Lohengrin, Parsifal, Trisztán és Izolda, Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és persze A nibelung gyűrűje - lassan alig van Wagner-opera, amely ne szólalt volna meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Kossuth-díjas dirigens, Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner-napok keretében. A tizedik fesztiválon újabb operát láthat és hallhat a nagyközönség, ezúttal az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott remekművet az időtlen idők óta tengert járó hollandiról, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel.

A Heinrich Heine regénytöredékén alapuló romantikus nagyoperát különleges olvasatban, Kovalik Balázs várhatóan izgalmas, fordulatokban gazdag rendezésében láthatjuk, amely a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első színpadra állítása lesz Wagner harmincévesen született alkotásából. A címszerepet az a James Rutherford alakítja, akit Hans Sachsként ismerhettünk meg 2013-ban, s aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is.

A norvég hajóst, Dalandot Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza legfeljebb a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk. A legnagyobb dirigensekkel - Giulini, Rattle, C. Kleiber, Maazel, Barenboim, Boulez, Mehta, Solti, Masur - dolgozott együtt, valamint világ legjobb zenekaraival (Cleveland, London, Chicago szimfonikusai, New York, Bécs, Berlin filharmonikusai). A női főszerepet Anja Kampe kapja, akit a Covent Garden nagy sikerű produkciójában is láthatott a közönség.

Szereplők:

Peter Rose - Daland
Anja Kampe - Senta
Uwe Stickert - Kormányos
James Rutherford - A hollandi

Közreműködik: MR Szimfonikusok

Ajánló


Szabó Balázs, a multiinstrumentalista énekes és bandája sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki,…

A hét zenészből álló rézfúvós együttes Bécs belvárosában, Josef Mnozil kocsmájában jött létre.

Készítette: NeoSoft
Fel