Program


A Silbermann - varázs

A Silbermann - varázs

Varnus Xaver koncertfilmje a világ leghíresebb barokk hangszerén, a röthai Silbermann orgonán
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. december 28. csütörtök, 19:00


Bármely furcsa is, de a XIX. század közepéig a hadihajó és az orgona volt az ember által alkotott két legnagyobb gépezet. Ahogy a Stradivari a hegedűkészítők fejedelme, úgy a szász Gottfried Silbermann, Johann Sebastian Bach jóbarátja volt talán minden idők legnagyobb orgonaépítője, ki 1721 és 1723 között készítette el a barokk kor zenei csodáját, a röthai Szent György templom nagyorgonáját, amelyen hamarosan Bach is játszott, majd száz esztendővel később Mendelssohn, kit oly annyira megragadott a hangszer szépsége, hogy ennek hatására írta Bachra emlékező orgonaműveit. Rötha kisvárosi poros unalma és hadászati érdektelensége megkímélte a háború borzalmaitól a világ talán legszebb hangú orgonáját, így ma is eredeti állapotában pompázik. Az orgona híres Aranykönyvének egykori bejegyzése szerint Varnus Xaver 1980-ban, 16 esztendősen koncertezett legelőször e hangszeren, s elmondása szerint azóta álmodott róla, hogy egy napon e hangszeren veszi majd fel a legmonumentálisabb Bach-művek egyikét, a roppant szépségű, stilizált halotti táncot, a nagy Passacagliát. 2017 kora tavaszán a kitűnő operatőr-rendezővel Vargha Mátéval készítették el a filmet, amelyen Bach örökszép muzsikája mellett megszólal Mendelssohn d-moll szonátája is. Ritha zenetörténeti pillanat ez a film, hiszen a röthai orgonáról szinte soha nem készült filmfelvétel korábban. Csodálatos párosítás: a XXI. század páratlan hang- és képtechnikája, s a barokk remekbe szabott orgonája, amely e filmben beengedi a nézőt saját testébe: látni lehet a hangszer belsejének gépészetét, annak működése közben.

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel