Program


Az arany meg az asszony - műismertető

Az arany meg az asszony - műismertető

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony
Kreatív közösségi zenehallgatás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 30. kedd, 16:00

Kenessey Jenő (1906-1976) egyetlen, egyfelvonásos operája Az arany meg az asszony, melynek ősbemutatóját 1943. május 8-án tartották az Operaházban. A tizenötödik századi Lőcsén zajló, ám a huszadik századi Budapesttől sem idegen fordulatokról beszámoló történet eredetijét Krúdy Gyula írta. A szövegre Nádasdy Kálmán hívta fel Kenessey figyelmét, aki változtatások nélkül zenésítette meg az alapanyagot. Az egyetlen nap eseményeit követő felvonás a szonáta felépítését imitálja. A városba érkező zsoldoskapitány fejét vajon a csinos háziasszony, vagy a féltékeny férje által előállított hamis aranypénzek csavarják el?

Cselekmény

Az idős Wolfgang nyugodt életet él fiatal felesége, Anna oldalán. Zörgetnek a kapun, egy zsoldoskapitány kér ellátást, és éjjeli szállást. Annával egymásba szeretnek. Ezután komédiások kérnek bebocsátást, Rotaridesz szedte fel őket az úton. Wolfgang meglepi feleségét, amint a zsoldossal csókolózik, szolgáját az őrségért küldi, majd a tűz mellett úgy tesz, mintha aranyat készítene. Erre felfigyel Rotaridesz, és le sem veszi a szemét az aranyról. Anna féltékeny, és aggódik. Nem alaptalanul. Megjönnek az őrôk és letartóztatják a kapitányt hamis arany birtoklása miatt. Halál vár rá. Elvezetik. Anna szomorúan néz utána. 'A polgár megvédi a házát, ahogy tudja' - mondja Wolfgang.

 

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Ajánló


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel