Program


Az ünnep

Az ünnep

Thomas Vinterberg − Mogens Rukov − Bo Hansen − David Eldridge: AZ ÜNNEP
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 9. szombat, 19:00

családi dráma

 

A családfő hatvanadik születésnapjára gyűlik a Hansen-família. Körös-körül csillogás és elegancia, béke és szeretet… És akkor feláll az egyik fiú, elmondja köszöntőjét – és feltárul a szőnyeg alá sepert, szekrénybe zárt, lefedett, elhazudott, fertelmes múlt.

A SZÁZÉVES FILM

A dráma Thomas Vinterberg Születésnap című filmje nyomán született.

1995-ben dán filmrendezők egy csoportja, köztük Thomas Vinterberg és Lars von Trier úgy ünnepelték a mozi százéves évfordulóját, hogy megjelentettek egy anakronisztikus kiáltványt DOGMA 95 címmel. Ünnepélyes, ám iróniától sem mentes nyilatkozatukban tíz szabályból álló rendszert fektettek le azt célozva, hogy minden mesterkéltségtől megszabadítsák a filmművészetet. Ezek többek között a forgatás behatárolt körülményeit írják le meglehetős szigorral: tilos mesterséges fényt használni, kerülni kell a zenei bejátszásokat is, az operatőr csak kézikamerával forgathat… Így indult a dán filmesek Dogma-sorozata, melynek Vinterberg és Lars von Trier a két legnevesebb képviselője, és a Születésnap mellett olyan filmek kötődnek nevükhöz, mint a Vadászat (Vinterberg), az Idióták, Táncos a sötétben, Dogville… (Lars von Trier).

VINTERBERG MONDJA

A DOGMA szabályai nem kalodaként, hanem felszabadítólag hatottak rám. Az mindig jó, ha szigorú keretek között dolgozhatunk. A színész is így lesz biztonságban, egyúttal így nyeri el szabadságát – akár a színházban. Hiszen őt nem a világítás és nem a hangbejátszások érdeklik, hanem az, hogy ismerős-e az a figura, akit játszik, meg tudja-e teremteni önmagából és saját élményeiből azt az alakot, aki a történetben általa megjelenik.

Maga a történet ismerős volt nekem – noha hangsúlyozni szeretném, hogy a mi családunkban az ilyen rémületes esetek ismeretlenek voltak -, rádióban, televízióban, újságokban mindenki találkozhatott már hasonló szörnyűségekkel. Ugyanakkor ez még mindig tabu: erőszak a családon belül. Pedig Európában ez minden tizedik gyerekkel megtörténik. Elképzeltem magam elé egy iskolai osztályt: mindegyikben legalább 2-3 gyerek ül ezzel a titokkal. És akkor azt mondtam: erről kell beszélni!

Ajánlatunk


zenés átirat két részben

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Ajánló


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel