Program


Duna Szimfonikus Zenekar - Mesterművek

Duna Szimfonikus Zenekar - Mesterművek

TAVASZI BÉRLET / 2.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. március 2. péntek, 19:00

Műsor:

Barber: Adagio vonószenekarra, op.11
Elgar: e-moll csellóverseny, op.85
Mozart: C-dúr szimfónia („Jupiter”), K.551

Közreműködik: Karasszon Eszter – cselló
Vezényel: Horváth Gábor
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Karasszon Eszter (1992) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2016-ban. Számos versenyen ért el eredményt, legfontosabb helyezései: Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaverseny I. díj (2015), Dohnányi Ernő Kamarazene Verseny Nagydíja (2013), Starker János Országos Csellóverseny I. díj (2008). 2010-ben ösztöndíjjal 5 hetet töltött Amerikában, az Indiana Universityn, ahol Starker János mesterkurzusán vett részt.

Horváth Gábor (Budapest, 1975) tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár és Karvezető szakán (tanárai: Maklári József, Hartyányi Judit) és kitüntetéses minősítéssel a karmester szakon végezte (tanárai: Lukács Ervin, Gál Tamás). Tanári munkásságának főbb állomásai: 1998-2002: Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban – ének-zene oktatás; 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója Karmester és Karvezető Tanszék egyetemi adjunktusa; 2002-től a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola – karvezetés, kamarazene tanára. 2010 óta a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, továbbá a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar karmestere.

Samuel Barber (1910-1981) amerikai zeneszerző legismertebb műve a fenségesen gyönyörű Adagio, amely eredetileg vonósnégyesének második tétele volt. A mű világkarrierje 1937-ben kezdődött, amikor Barber vonószenekarra átdolgozta. Ezt a művet játszották F. D. Roosevelt és J. F. Kenedy amerikai elnökök temetésén. Filmvásznon a háború pusztítását illusztrálta a Szakaszban, Az elefántemberben pedig a főhős depressziója aláfestéseként használták fel. Ez a mű tette halhatatlanná Barber nevét.

Sir Edward Elgar (1857-1934) angol zeneszerző az Enigma-variációival szerzett nemzetközi hírnevet. Népszerű indulóinak egyike – a Land of Hope and Glory (A remény és dicsőség országa) – a Brit Gyarmatbirodalom himnusza lett. Gordonkaversenye 1919-ben készült, hátterében az első világháború borongós képe áll. Egy anekdota szerint Elgar 1918-ban, 61 évesen mandulaműtéten esett át. A műtét utáni napon – lánya, Carice elmondása szerint – papírt és tollat kért, és lejegyzett egy dallamot, 9/8-ados ütemmutatóval. Ebből a témából bontakozott ki a csellóverseny emlékezetesen szép főtémája.

Nagy valószínűséggel a Jupiter-szimfónia névadója nem Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), hanem a Londonban élt neves német vállalkozó, Johann Peter Salomon volt, aki Haydntól a 12 híres „Londoni” szimfóniát rendelte. Ez az elnevezés a mű C-dúr jellegét hangsúlyozza, figyelmen kívül hagyva annak számos fájdalommal teli részletét. Egyébként bizonytalanok Mozart utolsó szimfóniáinak (Esz-dúr, „nagy g-moll”, „Jupiter”) megszületési körülményei, bemutatásuk időpontja és helye. Ugyanakkor a szimfónia befejezésének dátumát maga Mozart 1784-ben jelölte meg a több-kevesebb rendszerességgel vezetett műjegyzékében, 1788-ban. Keserű évek voltak ezek Mozart életében: szorító anyagi gondok gyötörték, a megoldásukra tett kísérletei sorra kudarcba fulladtak. Az „Jupiter” szimfóniában ennek ellenére az életigenlő hang játssza a főszerepet.

(Zelinka Tamás)

Jegyek vásárolhatóak 2018. január 1-től.

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel