Program


Északi fény: Värttinä / Mari Boine

Északi fény: Värttinä / Mari Boine

Új lemezei anyagával érkezik hozzánk a skandináv világzene két kultikus előadója - nincs az az északi fény, amely ragyogóbb lehetne e páros-páratlan alkalomnál.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. december 18. hétfő, 19:30

A finn Värttinä pályafutása 1983-ban a karjalai Rääkkylä faluból indult, ahol afféle hagyományőrző ifjúsági csoportként muzsikáltak. Aztán, ahogy a tagok felcseperedtek és zenei tanulmányaik miatt Helsinkibe költöztek, az együttes felállása és stílusa is átalakult. A „tiszta hagyományt” előbb autentikus feldolgozások váltották fel, a kilencvenes évek közepétől pedig már jobbára saját szerzeményekből álltak etnopop lemezeik. Tavalyi, Viena című albumukon azonban újra a tradícióra helyeződött a hangsúly. Ennek hátterében egy karjalai „zarándokút” áll, melynek során ugyanazok a házikók, szaunák, tavak és ladikok fogadták az együttes tagjait, amelyeket ódon képeslapokról ismertek. Ennek az élménynek a hatására kanyarodtak vissza zenei gyökereikhez, de jellegzetes hangoltságukon így sem esett csorba.
A norvég Mari Boine a sarkkörön túli lapp hagyomány legismertebb képviselője. Úgy nőtt fel ő is, ahogyan szokás volt a hetvenes-nyolcvanas években: szégyellve és megtagadva a lapp nyelvet, illetve a sámánizmusban gyökerező vallást. Aztán, ahogy eszmélni kezdett, előbb angol nyelvű protest dalokkal lázadt, majd feltört belőle az elfojtott lapp hit és kultúra. Zenéje mégsem pusztán a feltámadt tradíció. Mert bár elragadtatott énekéből kitűnnek a - szavak variálásán, ismétlésén alapuló - joik jegyei, sokkal bonyolultabb látásmód az övé. Belefér, hogy keresztény dallamok ősi lapp ritmusokkal párosuljanak, nem beszélve az afrikai és latin-amerikai népzenék, illetve a jazz, a rock és az elektronikus zene befolyásáról. Legutóbbi, 2017-ben megjelent, See the Woman című albumát a szférikus szinti-pop uralja, azokat az éveket és hatásokat megidézve, melyek pályafutása indulását jelentik.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

elkafkásodás két részben

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Zenés válóok két részben – magyar slágerekkel a ’60-as évektől napjainkig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel