Program


Aktuális előadásokMiért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

SZEPTEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 18.30

CASANOVA ÉS VELENCE – BOTRÁNYPOLITIKA ÉS OKKULT KALANDOK A FELVILÁGOSODÁS ÁRNYÉKÁBAN

Ki volt valójában Casanova? Európa nőcsábásza vagy a király lovagja? Hogyan lett papból börtönszökevény és állami cégvezető? Miért és kik elől kellett szöknie, és azonosítani tudjuk-e ma hódításai áldozatait? Miért nyomozott ellene a már akkor is félelmetes titkos szolgálat, és valóban értett-e a kabbalához vagy a mágiához? Az előadás az európai felvilágosodás talán leginkább kétes hírű alakját próbálja hazugságon kapni.

SZEPTEMBER 21. CSÜTÖRTÖK 18.30

ROBIN HOOD ÉS OROSZLÁNSZÍVŰ RICHÁRD – EGY KIRÁLYPÁRTI LÁZADÓ MÍTOSZA

Élt-e valóban Robin Hood, és ha igen, tudott-e lőni? Hogyan és mikor válhatott egy erdei tolvajból nemzeti hős, és ismerhette-e Richárd királyt? Miért lett Richárd „Oroszlánszívű” és János „Földnélküli”? Mennyire ismerhetjük meg egyáltalán e királyok életét, és valóban meg tudtak-e egyszerű emberek akadályozni egy királypuccsot? Miért mentek egyáltalán emberek az erdőbe a középkorban? A rengeteg filmből és regényből melyiket kerüljük el? Az előadás az egyik legismertebb középkori mítoszunk nyomába ered a történettudomány segítségével.

 

Készítette: NeoSoft
Fel