Program


Íme, Lengyelország!
2

Íme, Lengyelország!

Śląsk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. szeptember 14. csütörtök, 19:00

Helokanie Południa

A projekt bemutatása

A Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete által is támogatott projekt célja a lengyel kultúra népszerűsítése külföldön az ottani partnerekkel folytatott, közös szakmai találkozók és megbeszélések (workshop) révén. Ennek része a 2017 őszén Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban tervezett koncertturné is.

A fő cél egy olyan, többoldalú projektnek a megvalósítása, amely megismerteti és népszerűsíti a lengyel kultúrát külföldön. A „Śląsk” (Szilézia) együtteséhez hasonló kulturális tevékenységet folytat a projektben részt vevő összes külföldi partner, melyek a következők: a „Lado” Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes (Zágráb, Horvátország); a Magyar Örökség Háza és a Magyar Állami Népi Együttes (Budapest, Magyarország); és a „Sluk”, a Hagyományos Táncok Szlovák Állami Intézete (Pozsony, Szlovákia). Mindegyik együttes a nemzeti identitást kifejező kultúrát mutat be.

A projektpartnerekkel lefolytatandó szakmai találkozások várhatóan 2016 novemberében kezdődnek, a tervezett dél-európai turné előtt. A szakmai találkozók, az együttes ülések és a záró koncertek célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kulturális intézményeket, szélesebb alapokra helyezzék a kapcsolattartást, valamint hogy a résztvevők megismerhessék mind a „Sląsk” művészeinek és előadóinak, mind a projektpartnereknek az ötleteit és elképzeléseit, és meríthessenek azokból.

Az egyhetes, ének- és tánctalálkozó célja, hogy a résztvevők kölcsönösen megismerjék a projektpartnerek néptáncait és népdalait, ezek tanításának módszereit és technikáit, valamint az inspiráció forrásait és annak kreatív folyamatát is.

A Budapesten, Zágrábban és Pozsonyban tervezett minden tevékenység alapja a „Helokanie” témája, de felhasználják hozzájuk a partnerek művészeti programjait is, mint például a horvát „Ojkanie” előadásait, vagy a néptáncokat, amelyeknél megkeresik és elemzik a közös jellegzetességeket és vonásokat.

A találkozók eredménye 2017 őszén lesz látható egy koncertsorozat keretében, melynek címe „Mindenkit üdvözlünk, emberek!”.

A tervek között szerepel koncertek szervezése a projektpartnerek számára Lengyelországban, hogy a helyi közönség megismerhesse a horvát, szlovák és magyar művészek által bemutatott, a sajátjukétól eltérő kultúrákat. Ezek a tervek már utalnak a 2018-as projektekre, amikor is a „Śląsk” együttes fennállása 65. évfordulóját ünnepli.

A „Helokanie” mint az inspiráció forrása.

A projekt vezérfonala a „Helokanie”, mely dalt Stanisław Hadyna komponálta azt követően, hogy a sziléziai Beszkidekben megihlette őt a pásztorok élete és munkája. Azt mutatja be dalban, hogy két pásztorlány hogyan értekezik egymással úgy, hogy közben nem is látják egymást. Fehér/torok, tradicionális hang használatával kommunikálnak. Az élményt tovább fokozza a kórus, amely a hegyi táj hangulatát kelti a hallgatóban.

Egy idő után a dal a „ŚLĄSK” együttes himnusza lett, és egyszerűen nem hiányozhat repertoárjukból.

A „Helokane” egyedi természete meghatározható számos művészeti inspirációval, melyeknek a forrása lett.

Mások mellett David Bowie-t is megigézte ez a dal, motivációt kapott tőle, és az elemet fel is használta a „Varsó” című számában ‒ ma a világzene kánonjának része.

A „Helokanie” ezúttal Stanisław Hadyna „Śląsk” Ének- és Táncegyüttese számára inspiráció, hogy ennek segítségével alakíthassanak ki gyümölcsöző együttműködést egy olyan projekt keretében, amely összekapcsolja a művészeket Európából: Magyarországról, Szlovákiából és Horvátországból.

A Helokanie projektben részt vevő partnerek és dél-európai társaik várhatóan sok éven át folytatnak szoros, baráti, és művészeti alapú együttműködést a „Śląsk” együttessel. A „Śląsk” együttes célja, hogy ezt az együttműködést a jövőben is fenntartsák.

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel