Program


Pesti lányok

Pesti lányok

PESTI LÁNYOK
magyar dokumentumfilm, 56 perc, 2017
magyar nyelven
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. október 23. hétfő, 19:30

Rendező: Kövessy Róbert

Operatőr: Nádasy László

Vágó: Bartos Bence

Producer: Szita Miklós

Az 1956-os magyar forradalmat feldolgozó filmek ezidáig nem kifejezetten fókuszáltak a forradalmár nők szerepének a bemutatására. Az eddig ismert lányok, asszonyokon kívül jónéhány olyan név is előkerült az archív anyagokból, illetve visszaemlékezésekből, akiknek    - túlzás nélkül mondhatjuk - meghatározó szerepük volt az 56-os események alakulásában.

Szinte teljesen ismeretlen szereplője volt pl. a „Piroskabátos lány”, a Magyar Rádió elfoglalásának hősnője, vagy „Hosszú Mari”, a Tompa utcai csoport, és a decemberi nőtüntetések fő szervezője, valamint a „Copfos” lánynak becézett, a híres körtéri barikád, és ellenállás egyik főszereplője, akit a Paris Match egyik 56-os száma örökített meg. A 15 évesen mártírhalált halt Szeles Erika fényképe is úgy vált világhírűvé, hogy idehaza csak a rendszerváltást követően több mint 2 évtizeddel bukkantak kutatók annak a korabeli dán magazinnak a nyomára, amelynek címlapján (akár a „pesti srác” a TIME magazin címlapján) szerepelt. Ezek a fiatal lányok, asszonyok, és még sok ismeretlen bajtársuk sebesülteket kötöztek, szállítottak, röplapokat gyártottak, barikádokat emeltek, „molotov” koktélokat készítettek, sőt, halált megvető bátorsággal fegyvert is fogtak a forradalom vészterhes napjaiban. Menekülés, halál, börtön várt rájuk. 

Kövessy Róbert - a Pol Pot megye punkjai rendezőjének - hiánypótló dokumentumfilmje az ő történetüket tárja elénk, egyúttal tiszteleg a bátor forradalmárnők emléke elött.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel