Program


2. Alba Regia és Bogányi Gergely

2. Alba Regia és Bogányi Gergely

Vendégünk az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. október 15. hétfő, 19:00

Schubert: A varázshárfa – nyitány,
Schumann: a-moll zongoraverseny
Prokofjev: Rómeó és Júlia – balettszvit

Közreműködik: Bogányi Gergely – zongora

Vezényel: Dubóczky Gergely

A 2015. január 1-én önállóvá vált Alba Regia Szimfonikus Zenekar mai formájában igen fiatal együttes. Más keretek között viszont korábban is létezett már: 1901-től Székesfehérvári Zenekedvelők Egyesületeként, majd 1950-től a Városi Színházzal szoros együttműködésben Székesfehérvári Szimfonikus Zenekarként működött. 2018. január 1. óta a zenekar művészeti vezetője és állandó karmestere Dubóczky Gergely, aki olyan mesterek mellett mélyíthette el tudását, mint Kocsis Zoltán, Leon Botstein vagy éppen Fischer Iván.
A zenekar műsorán Franz Schubert (1797–1828) kevéssé ismert háromfelvonásos Zauberspieljének, A varázshárfának (D 644) nyitánya szerepel, majd Robert Schumann a-moll zongoraversenye (op. 54) hangzik el. 1840, „a dalok éve” után Schumann érdeklődése a zenekar felé fordult. 1941-ben vázolta föl zongorára és zenekarra a-moll fantáziáját, melyet ugyan sohasem fejezett be, zenei anyaga azonban beépült az 1845-ben befejezett a-moll zongoraverseny első tételébe. A versenyműben a zongorának és a zenekarnak egyenrangú szerepet juttat a zeneszerző. Ez az arány igen különlegesnek számított a korszak szólistaközpontú versenyművei, a szólóhangszer és a rajta játszó előadó-virtuóz technikai adottságait középpontba állító zongoraversenyek között. Ezzel magyarázható, hogy Liszt Ferenc például – kifigurázva Schumann f-moll zongoraszonátájának (op. 14) alcímét: „zenekar nélküli versenymű”– egy alkalommal a „zongora nélküli versenymű” megnevezést használta az a-moll koncert kapcsán. A mű szólistája a romantikus zongorairodalom avatott tolmácsolója, Bogányi Gergely lesz. A koncertet Szergej Prokofjev (1891–1953) a Bolsoj megrendelésére 1936-ban komponált Rómeó és Júlia című balettjéből a zeneszerző által összeállított zenekari szvit zárja.

Ajánlatunk


A Szegedi Nemzeti Színház Tánckarának estje.

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is heves vitákat vált ki.

Ajánló


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük…

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel