Program


A bolygó hollandi / Wagner

A bolygó hollandi / Wagner

Wagner: A bolygó hollandi
opera három felvonásban, egy részben több

Irodalom és élet kivételes erejű, párhuzamos hatása a zenére: a hitelezői elől menekülő komponista egy vitorlás fedélzetén szörnyű tengeri vihart él át, s ez idézi emlékezetébe nem sokkal korábbi olvasmányélményét az átok sújtotta kísértethajósról, akinek bűnéért vezekelve ítéletnapig kell a tengeren bolyongania. Mindebből természetesen romantikus opera lesz.

Richard Wagner életművének van néhány kulcsfogalma - a zeneszerző kompozíciós eszköztárából kölcsönzött szóval úgy is mondhatnánk: vezérmotívuma -, ezek egyike, sőt talán a legfontosabb: a megváltás. A megváltásra szomjazó bűnös, aki tévelyeg, és a megváltó, aki nem egy esetben nő. Mi mással válthatná meg a férfit, mint a szerelem és az állhatatos hűség erejével? A bolygó hollandi, a bayreuthi Wagner-kánon (a „bayreuthi tíz”) keletkezési idejét tekintve legkorábbi operája a már eléggé érett, de még eléggé korai művek varázslatos közvetlenségével és ugyanakkor balladai tömörséggel hat.
A Müpa választása kétszeresen is bátor és elfogulatlan volt, amikor 2015-ben az operát először műsorra tűzte: egyrészt azzal, hogy az 1841-es, egyfelvonásos első verziót választotta, másrészt azzal, hogy nyitottságát bizonyítva az innovatív szellemű Kovalik Balázsra bízta a rendezést. Kovalik, akit újraértelmező olvasataiért becsül a nemzetközi operaélet, valóban eredeti módon közelített a történethez, művészmetaforaként értelmezve a címszereplő alakját. Liang Li kínai basszus opera- és koncerténekesként egyaránt elismert. Elisabeth Strid a világ operaházainak rendszerese vendége, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is fellépett. Ric Furman amerikai tenort erőteljes hangjáért és lágy tónusáért dicséri a kritika. Wiedemann Bernadett repertoárján egyaránt szerepelnek Verdi drámai mezzoszoprán és Wagner alt hősnői. Franz Gürtelschmied 2014-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon kezdte pályafutását. A svéd John Lundgren legfontosabb Wagner-szerepei között megtalálható A bolygó hollandi címszerepe, valamint Wotan és Alberich is.

Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával.

Vezényel: Michael Boder

Szereplők:

Daland: Liang Li
Senta: Elisabet Strid
Erik: Ric Furman
Mary: Wiedemann Bernadett
Kormányos: Franz Gürtelschmied
A hollandi: John Lundgren

Közreműködők:

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
No Comment Társulat

Alkotók:

díszlet: Horgas Péter
jelmez: Benedek Mari
művészeti vezető: Fischer Ádám
koreográfia: Ódor Dániel
rendezőasszisztens: Geréb Zsófia
rendező: Kovalik Balázs

Ajánló


OSCAR WILDE: BUNBURY ( AVAGY SZILÁRDNAK KELL LENNI) KOMÉDIA KOMOLY EMBEREKNEK • KARINTHY…

Készítette: NeoSoft
Fel