Program


Kételkedés és útkeresés – Az ember tragédiája nyomán / BARTÓK TAVASZ 2023

Kételkedés és útkeresés – Az ember tragédiája nyomán / BARTÓK TAVASZ 2023

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 12. szerda, 19:30

Milton: Elveszett Paradicsom – részlet

R. Strauss: Imigyen szóla Zarathustra

Gyöngyösi Levente: Tragœdia Temporis I. – Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye nyomán  – ősbemutató

 

Éva: Balga Gabriella

Ádám: Megyesi Zoltán

Gyermek: Zemlényi Eszter

Lucifer: Sándor Csaba

Az Úr: Cser Krisztián

 

Közreműködik: Ónodi Eszter – próza, Budafoki Dohnányi Zenekar, Nyíregyházi Cantemus Kórus (karigazgató: Szabó Soma), Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)

Vezényel: Hollerung Gábor

Házigazda: Lukács Sándor

 

Librettó: Kiss Judit Ágnes

A Milton-szöveget fordította: Horváth Viktor

A Milton-szöveget lektorálta: Péti Miklós

Koncepció, dramaturg: Visky András

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar estjén szereplő művek a világ folyásával, az emberi útkereséssel és a luciferi szellem jelenségével, jelentőségével foglalkoznak. A közönség olyan alkotásokkal találkozhat, mint Strauss Nietzsche korszakos munkája nyomán írt szimfonikus műve, Milton hasonló szellemiséget sugárzó epikus költeménye vagy Gyöngyösi Levente darabja, mely nemzeti klasszikusunk, Madách Tragédiája nyomán született.

Gyöngyösi Levente négyrészesre tervezett szcenírozott oratóriuma, a Tragœdia Temporis első része a Teremtést, az első emberpár édenkerti életét és a paradicsomból való kitaszíttatását meséli el. A műben megragadható a zeneszerzőre olyannyira jellemző kommunikatív jelleg; különlegessége, hogy a darab főszereplőjét nem találjuk meg Madách művében: ő egy gyermek, egy angyali személy, aki már az Úr oldalán volt a Teremtés előtt is.  Az Úr valódi szereplőként vesz részt a történetben, vitába száll Luciferrel és kommentálja az első emberpár cselekedeteit. 

A paradicsomban játszódó jelenetekben a természet hangjai szólalnak meg. Nem más ez, mint a szépség zenei megfogalmazása, a szerző itt az Édenkert tiszta gyönyörűségét jeleníti meg. Az első emberpár egymásra találásában, szerelmi jelenetében éteri hangú, szinte naiv zenét ír. A mű a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott alkotása, mely ősbemutatóként szólal meg.

A program a 10. Színházi Olimpia részeként valósul meg.

Ajánlatunk


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

Ajánló


Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel