Program


Az Alteo bemutatja: BDZ - az energia hangja - Beethoven sorozat 1

Az Alteo bemutatja: BDZ - az energia hangja - Beethoven sorozat 1

MŰSORVÁLTOZÁS!
Új Beethoven-sorozatunk, melynek célja, hogy Beethoven életművének egy színes keresztmetszetét mutassuk be közönségünk számára, első előadása ez a hangverseny.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. február 17. vasárnap, 19:30

„Beethoven zenéje megnyitja a zsilipeket a borzongás, a félelem, a rémület, a fájdalom áradata előtt, és felébreszti a végtelen vágyakozást, azt, ami a romantika lényege. Beethoven tisztán romantikus, és éppen ezért valóban zenei kompo­nista; talán ezzel függ össze, hogy a határozatlan vágyakozásnak teret nem adó vokális zenét, amely csak a szavakkal jelölt affektusokat ábrázolja, Beethoven kevesebb sikerrel művelte, s hogy hangszeres zenéje ritkán szól a tömegekhez.” E. T. A. Hoffmnann így ír Beethoven művészetéről híres Beethoven-cikkében.

A sorozat első darabja a Prométheusz teremtményei, Beethoven egyetlen egészestés balettzenéje, mely Salvatore Vigano balettáncos librettójára készült. A szöveg sajnos elveszett, de a teljes partitúra megőrződött. A bécsi Bugtheater-ben mutatták be 1801. március 28-án, és 28 előadást ért meg. A nyitánya önálló koncertdarabként is szerepel azóta. L. Lockwood zenetudós szerint ez a mű könnyebb és derűsebb mint Beethoven többi, koncerttermekbe szánt zenéje. Beethoven később több művében is felhasználta a Prométheusz témáit: a Nyitány fő témáját az I. szimfóniában, a Finálét pedig az Eroica szimfóniájának negyedik tételében és az Eroica variációkban.

A második részben a szerző egyik legismertebb alkotása, az V. szimfónia hangzik fel, melynek nyitó motívumáról maga Beethoven is így nyilatkozott: „Így zörget a sors az ajtón.” Maga a szimfónia az ember kétségbeesett küzdelmét és az emberi akarat végső diadalát mutatja meg.

Beethoven: V. szimfónia
Beethoven: Prométheusz teremtményei - kísérőzene

Vezényel: Hollerung Gábor

 

Ajánlatunk


A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel