Program


BEETHOVEN NAPOK: Missa Solemnis ( Concerto Budapest & Purcell Kórus )

BEETHOVEN NAPOK: Missa Solemnis ( Concerto Budapest & Purcell Kórus )

BEETHOVEN NAPOK Fischer Annie tiszteletére

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. április 23. csütörtök, 19:30

„A legnagyobb művem, amit valaha írtam” – utólag így jellemezte Beethoven a Missa solemnist, amely eredetileg pártfogója, az olmützi érsekké kinevezett Rudolf főherceg beiktatását ünnepelte – volna. Csakhogy a kompozíció mind monumentálisabbá vált Beethoven keze alatt, aki a munkáját hátráltató kötelezettségekre és mindennapi vesződségekre hivatkozva így mentegetőzött: „Az adott körülmények között Őfensége nem csodálkozhat azon, hogy a mise nem fog időben elkészülni”. Így aztán Rudolf főherceg már három éve gyakorolta érseki tisztét, mire 1823-ban megismerkedhetett a Missa solemnis partitúrájával. A teljes mű ősbemutatójára így nem Olmützben, s még csak nem is Bécsben, hanem Szentpéterváron került sor 1824 áprilisában, ám még hosszú évekbe telt, amíg ez a minden szempontból nagy, igényes és rendhagyó alkotás elfoglalhatta méltó helyét a koncertrepertoáron, s amíg megvalósulhatott Beethoven óhaja, amit a Kyrie tétel fölé írt: „Szívből jött, találjon is utat a szívekhez”. Az előadóktól oly sokat követelő remekmű emelkedett és átszellemült megszólaltatását ezen a koncerten Vashegyi György irányítása szavatolja majd.


BEETHOVEN: Missa solemnis, op. 123
 

Közreműködik: Purcell Kórus
Concerto Budapest
Vezényel: Vashegyi György
Művészeti vezető: Keller András

Ajánlatunk


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ajánló


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel