Program


Boccaccio ’70 (1962) - Federico Fellini elvarázsolt világa / MÜPAMOZI

Boccaccio ’70 (1962) - Federico Fellini elvarázsolt világa / MÜPAMOZI

Édes-keserű élet. Ez az omnibuszfilm - más néven: szkeccsfilm - negyedrészben Fellinit is tartalmaz. Címében a Boccaccio a történetek pajzánságára utal. Az a bizonyos '70 pedig arra, hogy az alkotók úgy vélték, leghamarabb akkor engedik bemutatni merész filmjüket. Tévedtek.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 26. hétfő, 19:00

A Müpamozi Fellini-sorozatának nyitódarabja azért roppant izgalmas, mert a négy alkotó (hiszen ott van még Mario Monicelli, Luchino Visconti és Vittorio De Sica is) könnyeden bemutatja a hatvanas évek elejének Olaszországát.

Márpedig ez az időszak meghatározó volt az olaszok életében. Gazdasági felfutás, olimpiai játékok, a nemzeti identitás újjáépítése… És mindez nem hagyta érintetlenül a hagyományos értékeket, a családot, az emberi viszonyokat, a morált. Az új világ lakóit behálózza a média, a reklám, a teljesítménykényszer, a divat. A szexről nem is szólva. Nem arról van szó, hogy az olaszok korábban minden parancsolatot - köztük azt a bizonyos hatodikat - maradéktalanul betartottak volna. Az új kor azonban publikussá teszi a pucérságot, s az addig tapintatosan rejtegetett paráznaság láthatóbbá válik. A Fellini rendezte epizód - Doktor Antonio megkísértése - nyilvánvalóan utal a remete Szent Antal démonok által való megkísértésére, amelynek része volt a Luxuria, a bujaság által való kísértés is. A démonok ez alkalommal egy óriási tejreklám képében teszik utálatos dolgukat, ugyanis a plakáton Anita Ekberg látható tejszőkén és a már Az édes életben is felmutatott testi gazdagságában. Kérdéses, képes lesz-e hősünk ezzel a túlerővel szembeszállni, ugyanis az őt körülvevő világot a vonatkozó csípő és keblek nem sodorják a morális pánik állapotába. Doktor Antonio látomásai viszont vetekednek Hieronymus Bosch festményével.

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

házigazda: Réz András

Ajánlatunk


Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel