Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A KOZMA UTCAI IZRAELITA TEMETŐBEN

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A KOZMA UTCAI IZRAELITA TEMETŐBEN

A Kozma utcai izraelita temetőben tett sétánk alkalmával bemutatjuk annak építészeti emlékekben való gazdagságát. Rávilágítunk az élő temető több arculatára, benne a holocaust emlékezetére, a zsidóság alakjainak sokszínűségére, a hely különleges atmoszférájára.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 13. vasárnap, 13:00

Egy különleges atmoszférájú hely bejárása

Az 1893 - ban megnyílt Kozmai utcai  izraelitai temető a Salgótarján úti izraelita temetővel szemben  egy élő temető, melynek azonban több arculata is van. A 126 év alatt felgyülemlett kimagasló  építészeti emlékek,  híres emberek  pantheonja  mellett jelen van a holocaust emlékezete, de jelen van saját korunk ismert alakjainak portrésorozata is.  Ahogy belépünk a különleges, keleti hangulatot árasztó szertartásépület mellett a temető területére, rálátásunk nyílik a temető semmihez sem fogható hangulatára. És a kérdések óhatatlanul megszületnek bennünk? Hol találjuk Lajta Béla legelső munkáját, a Schmidl - család "mézeskalácsos" mauzóleumát, a magyar szecesszió egyik legemblematikusabb funerális alkotását, és hol találjuk meg ezen építész legutolsó, grandiózus művét, ahol a magasban a jeruzsálemi Szentély két alappillérjének figurális dísze, Jákhin és Boáz  oroszlánjának márványszobra őrzi az elhunytak emlékét? Milyen rokoni kapcsolat fűzte a Gerster Kálmán -  Stróbl Alajos (A Kossuth mauzóleum alkotói) páros által emelt síremlékmű megrendelőihez Lédát, vagyis Brüll Adélt? Hajós Alfréd 1949 - ben hogyan tervezte meg a  Mártírok Emlékművét, melyekre rávésték a  holocaust addig ismert magyar áldozatainak nevét, és elmeséljük, milyen megrendítő volt eme emlékmű utóélete is?  De megkeressük annak a "zeneszerző"  sírját is, aki ugyan - Gobbi Hilda szavait idézve - csak "kalimpált" a zongorán, mégis olyan világslágereknek írt zenét, mint pl. a Szomorú vasárnap, de olyan dalokat alkotott, mint az Engem még nem szeretett senki, a Szeressük egymást gyerekek. Felkeressük Scheiber Hugó síremlékét, azé a festőét, aki az    expresszionizmushoz, majd a futurista kifejezésmódhoz eljutó festészetével ma már méltó helyet vívott ki magának a magyar és az egyetemes festészet történetében is, és ezáltal folyamatosan az aukciósházak ünnepelt alkotója. Bolyongásaink során megállunk az író  Bródy Sándor,   a szobrászgéniusz Róna József, a színésznő Faragó Vera,  a dalszerző Szenes Iván sírja előtt és a sort még folytathatnám...
Ezen séta alkalmával számomra különösen fontos, hogy az építészeti emlékek ismertetésén túl a személyes benyomásaim is hozzásegítsék a látogatót a Kozma utcai izraelita temető semmihez sem fogható hangulatának megértéséhez.

Ajánlatunk


Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Ajánló


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel