Program


Eck Attila: A veszett brigadéros

Eck Attila: A veszett brigadéros

Ez a darab úgy viszonyul a magyar történelem ezen időszakához és Esze Tamáshoz, ahogy Sergio Leone westernjei a vadnyugat pisztolyhőseihez, vagy Kurosawa Akira mozgóképes csodái a középkor szamurájaihoz: ez az antihősök mitikus eszközökkel újrateremtett ideje.

Eck Attila: A veszett brigadéros
Oratorikus kuruc western
A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása

Ez nem történelmi dráma. Nem színpadi tabló, amely fő küldetésének azt tekinti, hogy a Rákóczi-szabadságharc eseményeit hitelesen prezentálja. Nem. Ez a darab úgy viszonyul a magyar történelem ezen időszakához és Esze Tamáshoz, ahogy Sergio Leone westernjei a vadnyugat pisztolyhőseihez, vagy Kurosawa Akira mozgóképes csodái a középkor szamurájaihoz: ez az antihősök mitikus eszközökkel újrateremtett ideje. A világ rendjének megváltozása miatt az egyén a morális értékek határvidékére szorul, ahol már csak a törvényen kívüliek erő alapú igazságtétele létezik, ahol az íratlan becsületkódex felülírja a hatalom szavát. Az elvhűségnek ez a formája viszont csak vérben ázó káoszt és hullahegyeket szülhet. Az antihősnek szüksége van egy új eszmére, amely célt és eszközt ad jogos haragjának. És ezt az eszmét valakinek képviselnie kell. Esze Tamásnak és a kurucoknak szüksége van Rákóczira.

Szereplők:
Ferenci Attila, Kacsur András, Orosz Melinda / Vass Magdolna, Tarpai Viktória / Mónus Dóra,
Sőtér István, Szabó Imre, Szilvási Szilárd, Gál Natália, Séra Dániel, Cséke Adrienn, Kiss Szabolcs

Kurucok, Pletykások, táncosok: a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncművészei

Rendezte: Gyevi-Bíró Eszter
Koreográfus: Sikentáncz Szilveszter

Az előadás a Rákóczi-emlékév keretében, a Rákóczi Emlékbizottság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felkérésére, a BGA közreműködésével jött létre.

Ajánló


Umberto Giordano művében Chénier sorsa túllép a valóságon, és tragikus szerelmiháromszög-történet lesz belőle,…

2021-ben Halász Judit nyitja a gyerekkoncertek sorozatát a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A különleges…

Készítette: NeoSoft
Fel