Program


FILM/ZENE: Forgács Péter filmjeiből (Csortos)

FILM/ZENE: Forgács Péter filmjeiből (Csortos)

Dusi és Jenő (1989) & Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter (2006)
két dokumentumfilm beszélgetéssel, 150 perc, 2006
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 24. szerda, 19:00

Rendező: Forgács Péter

Ezen az estén a nemzetközileg elismert filmrendező és médiaművész, Forgács Péter lesz a vendégünk. Két olyan alkotását tűzzük műsorra, melyekhez pályájának két fontos alkotótársa, Szemző Tibor és Melis László szerezte a zenét.

Forgács Péter found footage filmjei a múlt sosem látott rétegeibe, egy elsüllyedt polgári Magyarország hétköznapjaiba engednek bepillantást. A korai amatőrfilm lelkes képviselőnek otthoni használatra készített tekercsei Forgácsnál elgondolkodtató, mélyen átélhető, történetileg rétegzett esszékké állnak össze, melyekben a filmzene fontos közvetítő szerephez jut.

Dusi és Jenő – 1989, 54 perc, zene: Szemző Tibor

1936 és 1966 között forgatta 8 mm-es kamerájával titkos filmnaplóját Jenő, aki ha nem az Általános Földhitel Bank főtisztviselőjeként élt volna 1945-ig, korunk egyik legjobb operatőre is lehetett volna. Feleségének (Dusi) nem a filmezés, hanem a drótszőrű tacskó a kedvence, gyermekükként imádják. A tabáni "spleen" főszereplői Dusi és Jenő. A másik főszereplő a város (Budapest), hóban-ködben-esőben, az ostrom után érzéki pontosságú fotografálással. Ez a film olyan képvers, amely méltó és megrázó emlékezete a polgárság kihalóban lévő képviselőinek.

„A Dusi és Jenő a [a Privát Magyarország] sorozat legszebb filmje. Köszönhető ez Jenőnek, az operatőrnek. Ő a mezőny legjobbja. Minden beállítása gyönyör, lassú életélvezet, merengés. Egy gyermektelen házaspár mindennapjait örökíti meg Jenő, ő maga a férj, a téma a szépséges, üvegházi Dusi, akihez még a kamera is remegő gyöngédséggel közelít. […] A Tabánban laknak, csöndes jólétben. Köd árad az utcán. Dusi kutyája meghal, havas földbe temetik. Dusi gyásza. Új kutya. A film zenéjét Szemző Tibor szerezte, időtlen, hideg boldogsággal, kopár érzelmekkel kíséri a képeket." (Bereményi Géza)

Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter - A Szépség útja – 2006, 65 perc, zene: Melis László

A film Lisl Goldarbeiterről, az első Világszépéről szól. Lisl unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt, Bécsben tanult. Villamosjegyre sem költött, hogy az így megtakarított pénzén filmkamerát vegyen, s hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar regényes életút. Lisl Bécsben igen szerény körülmények közt nőtt fel, s épphogy befejezte a kereskedelmi középiskolát, amikor a hírességek világába lépett. Először az osztrák szépségkirálynő-választáson vitte el a pálmát, ezután a párizsi Miss Europa versenyen második lett, majd Texasban megválasztották Miss Universe-é! Ezután hollywoodi ajánlatot és meghívásokat kapott, művészek s hírességek keresték társaságát. Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva végül feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, egy selyemnyakkendő-gyáros család sarjához. A bécsi aranyévek az Anschlussig tartottak. Az élet kalandja tovább folytatódott, s Lisl 1950-ben Budapesten talált otthonra.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A FILM/ZENE sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
A műsorváltozás joga fenntartva.

Ajánlatunk


Megújult műsorral, új fellépőkkel térnek vissza az Illúzió Mesterei Kecskemétre!

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Ajánló


Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti…

19:00 Kapunyitás 20:00 Beton.Hofi 22:00 Krúbi Beton.Hofi Rap Artist Krúbi háromszoros Fonogram-díjas énekes, rapper, zeneszerző, szövegíró. Első dalában, a 2017…

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel