Program


Balázs János fortepianoestje
2

Balázs János fortepianoestje

A Haydneum Fortepiano Bérletének negyedik hangversenyén Balázs János zongoraművész a 19. századi zeneszerzői gondolkodás két különlegesen fontos elemére irányítja a figyelmet. Az első a kisformák szerepe a romantikában.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 9. szombat, 19:30

HAYDNEUM FORTEPIANO BÉRLET, IV. ELŐADÁS

Balázs János fortepiano-estje

2024. március 9., 19:30

Zeneakadémia, Solti Terem

 

„Erard & Steinway” 

SCHUMANN: Gyermekjelenetek, op. 15

CHOPIN: Mazurkák, keringők (válogatás)

***

SCHUMANN–LISZT: Ajánlás, op. 25, No. 1

LISZT: Szerelmi álmok, S. 541, No. 3

PUCCINI–BALÁZS: Lauretta áriája a Gianni Schicchi című operából 

PONCE–BALÁZS: Estrellita 

BRAHMS–CZIFFRA–BALÁZS: Magyar táncok (válogatás)

STRAUSS–BALÁZS: Reminiszcencia-parafrázis 

A Haydneum Fortepiano Bérletének negyedik hangversenyén Balázs János zongoraművész a 19. századi zeneszerzői gondolkodás két különlegesen fontos elemére irányítja a figyelmet. Az első a kisformák szerepe a romantikában. Schumann Gyermekjelenetek című ciklusa tizenhárom rövid tételt tartalmaz. Valamennyi karakterdarab önállóan is megállja a helyét, hiszen mindegyik zárt, kerek világot ábrázol, ám a sorozatnak költői íve van, amelynek jóvoltából a tételek folyamattá állnak össze. Chopin mazurkái és keringői szintén a kisformák területére kalauzolnak, ezek a kisformák azonban teljesen önállóak. A műsor második részében hallunk eredetileg is zongorára komponált művet (Liszt Szerelmi álmok című sorozatának 3. darabját), ám a szünet után felhangzó tételek többsége vagy átirat (ilyen Schumann Widmung – Ajánlás – című dala Liszt zongoraváltozatában), vagy parafrázis. Az utóbbi csoportba tartoznak Balázs János saját feldolgozásai Puccini, Manuel Ponce, Brahms vagy éppen Strauss műveiből. A parafrázis a romantikus zene egyik fontos népszerűsítő gesztusa, amely Balázs János munkásságában a 21. században is tovább él. A Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas, érdemes művész Balázs János muzsikus család szülötte, számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, világszerte koncertezik. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének tanára, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Cziffra Központ tanácsadó testületének elnöke. A Zeneakadémia mellett a Snétberger Zenei Tehetségközpontban is tanít.

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel