Program


Magyar Állami Népi Együttes - Naplegenda
3

Magyar Állami Népi Együttes - Naplegenda

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 14. szombat, 19:00

Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultat fel. Mihályi Gábor az együttes koreográfusa munkájáért a Magyar Táncművészek Szövetségétől "Az év legjobb alkotója"díjat kapta.

I. felvonás
HAJNAL
Tavasz

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Csillagösvényen jöttünk
Keletről jöttünk, mint a Nap. Itt vagyunk, évezredes élni akarásunk megtartott bennünket. Talán a csodás Szarvas vezetett, szarvai közt a ragyogó Nappal? Talán Csaba királyfi óvott bennünket legendás csillagösvényén ? Mindez a legendák ködébe vész. De ahogy a hajnal hasad, ahogy tavaszra fordul a mindig újjászülető természet, mi is újra indulunk, hogy kiküzdjük helyünket a Nap alatt.

Nikola Parov - Németh Ildikó: Hajnali áldozat
Az ősi áldozati szertartás az emberiség hajnalát idézi. A természet erőinek kiszolgáltatott ember monoton mozdulatsorok mágiájával igyekszik biztosítani a legfelsőbb Hatalom jóindulatát együtt a körben, mely óv és összetart. Az égve forgó kábulatból kiváló lány egyedül marad, őszi emberáldozatok jelképeként.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: A Nap éneke
Az áldozati ének a Naphoz a többiek üdvéért csendül fel.

DÉL
Nyár

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Nyár van, nyár
Szerelem, fiatalság, erő. Férfi és nő kapcsolódásában a természet kirobbanó ereje testesül meg. A horizonton szikrázó Nap kézen fogja az Embert.

ALKONY
Ősz

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Úgy elmegyek
Előrevetülnek a jövő méhében szunnyadó szörnyű idők. A mindenkori elválások előszele borzongat.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Visznek a vonatok
Háborúba induló katonák a zakatoló vagonokban a szabadságról álmodnak. Gondolataik az elhagyott kedves felé szállnak az enyhítő álom szárnyain. Egy katonafényképpé merevülve suhannak tovább a pusztulás felé.

ÉJSZAKA
Tél

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Sirató vörösben, zöldben
Lányok siratják kedveseiket. Monoton mozdulataikban csökönyös remény munkálkodik, hogy lesz még viszontlátás.

Nikola Parov - Végső Miklós - Mihályi Gábor: Harcias játékok - Szép napunk támad
Egymás ellen fordulnak az indulatok. A férfiak önpusztító őrületét a Lány (a Nap húgának) megjelenése oldja fel. Az egymás ellen feszülő nagy energiákat fellobbanó sugárkéve, egy Lánycsapat tereli új mederbe: a reménytelenség legyőzésére.

II. felvonás

HOLDTÖLTE

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Búcsúzó
A rejtőzködő Nap helyett a Hold ezüstös sugarai világítják be a megfáradt Világot. A múlt napok melegét őrizgetők a "boldog békeidőktől" búcsúznak. Nosztalgikus borzongásuk a jövőnek szól, mely nem sok jót ígér. Valami felbomlik, de mi jön helyette? A férfi egy olyan világtól búcsúzkodik, amely többé soha nem tér vissza.

Nikola Parov - Mihályi Gábor:  Rabének

Férfimagány. A fogság nem csupán kívülről zárja körül a rabokat, ez önmaguk bezártsága is, melyből erejüket megfeszítve próbálnak újra és újra kiszabadulni.

Sebő Ferenc - Szappanos Tamás: Egyedül
Megkezdődik a tánc. De ez már nagyon keményen kopog. Rideg, zord világ kibontakozásának a nyitánya ez.

Nikola Parov - Németh Ildikó: Esővárók
A megtisztító esőre vágyók ezredéves varázslatokban reménykednek.

NAPFOGYATKOZÁS

Nikola Parov - Ónodi Béla: Az ördögök bálja
A megtisztulás elmarad. Berobban a Pokol. A Gonosz erői kiszabadulnak a mélyből és tombolva árasztják el a Földet, a lelkeket.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Utolsó dal
Kétségbeesett kiáltás a megváltásért. A reménytelen helyzet újra és újra egymás ellen fordítja az embert, de végül összesimulnak mégis a megkínzott lelkek, hiszen egymás nélkül nem lehet megváltás.

NAPROBBANÁS

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Mindig jönnek új napok
Egymásra találva ismét felragyog az áldott Nap fénye. Hiszen nem más az, mint a Szeretet lángolása, melyet csak az egymásért dobbanó milliónyi emberszív képes lángra lobbantani. És újra indul a nagy körforgás.

Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv., Németh Ferenc mv.

Zene: Nikola Parov
Koreográfia: Németh Ildikó, Mihályi Gábor, Ónodi Béla, Szappanos Tamás, Végső Miklós
Jelmez: Imrik Zsuzsa

Fény: Kiss Péter
Díszlet, festmények: Barcsik Géza
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

Ajánlatunk


Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Ajánló


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel