Program


Magyar mesterhármas: Bartók-Kodály-Ligeti - Würtz Klára és Károlyi Katalin koncertje

Magyar mesterhármas: Bartók-Kodály-Ligeti - Würtz Klára és Károlyi Katalin koncertje

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. augusztus 26. csütörtök, 19:00

2021. augusztus 26. (csütörtök), 19.00

Magyar mesterhármas: Bartók-Kodály-Ligeti

Würtz Klára és Károlyi Katalin koncertje

 

E három zeneszerző-óriás – Kodály Zoltán, Bartók Béla és Ligeti György – speciális helyet foglal el a világ zenetörténetében. Rokonok közös gyökereiket illetően: a magyar népzene és az európai műzene kettős tradíciója személyes stílussá tudott egyesülni műveikben egyetemes szinten és teljesen rájuk jellemző, egyedi hangon. Ligeti, aki ebben a hármasban a „kortárs" szerző, Bartók és Kodály szellemét szervesen tudta továbbörökíteni a folytonosság érzetét keltve. Az énekelhető, diatonikus dallamosság más és más harmóniai köntösben jelenik meg hármójuknál és így egymás mellett ezek az annyira rokon, de mégis szuverén darabok különleges zenei élménnyel ajándékozzák meg a hallgatót.

A műsor minden korosztályhoz szól. A népdalfeldolgozások tematikailag a program gerincét adják. A zene a szövegek által folyamatosan mesél érthető, befogadható módon, miközben a hangzó anyag ezt a legmagasabb művészi szinten gazdagítja, árnyalja és fejezi ki azokat az érzelmeket, amiket szóban talán már nem is lehet. Az előadók – Würtz Klára és Károlyi Katalin – gyermekkorukban együtt énekeltek a legendás MRT Gyermekkórusában. Más szerzők mellett számos Bartók és Kodály kórusművet adtak elő külföldi turnéik során és az ének, a magyar népzene (a Kodály módszer által is) mondhatni a vérükké vált. Már kisgyermekként társak voltak a zenében és azóta is rendszeresen koncerteznek együtt, változatos dalest programjaikkal gazdagítják a hazai és nemzetközi zenei életet. Adekvát és elkötelezett muzsikusokként nyúlnak ehhez a repertoárhoz, egymást érző és értő partnerekként. 

Würtz Klára zongoraművész

A Budapesten, képzőművész családban született Würtz Klára gyermekkorát a zene és azon belül is az énekhang határozta meg. Aktív, turnézó tagja és hangszeres szólistája volt a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkarának. Itt kezdett el zongorázni 6 évesen, és 10 évesen debütált hangszeres szólistaként egy 72 koncertből álló japán turnén. 14 évesen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola rendkívüli tehetségek tagozatán tanult. Tanulmányait 1982-től Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György irányításával folytatta az Zeneakadémia művészképzőjén.

Szuggesztív és szuverén játékával Würtz Klára világszerte elnyerte a közönség figyelmét és szeretetét. „Igazi pódiumjelenség” – írta róla egykori tanára, Kocsis Zoltán. Würtz Klára közel negyven felvételt készített a hollandiai Brilliant Classics és Piano Classics gondozásában. Többek között Bartók Béla, Schumann, Schubert, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Debussy, Janaćek, Kodály, Ravel szóló, kamarazene és zenekari versenyműveit vette fel. Mozart összes zongoraszonátájának öt albuma óriási nemzetközi visszhangra talált. Több száz koncertet adott az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indonéziában, Kínában és Európa számos országában lépett fel. A Concertgebouw nagyterme, a tokiói Bunka Kaikan, milánói Verdi konzervatórium, a brüsszeli Palais de Beaux Artes, a New York-i Carnegie Hall és Town Hall, a washingtoni Kennedy Center, a budapesti Zeneakadémia fontos helyszínei pályájának. 

Károlyi Katalin mezzoszoprán

Mintegy harmincéves pályafutása során repertoárja főleg a barokk és kortárs operára, valamint a 19-21. századi kamarazenére épül. A számára komponált egyik legjelentősebb zenemű Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című ciklusa, amelyet megszólaltatott a Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Walt Disney Concert Hall Los Angeles, a Concertgebouw koncerttermekben is. Rangos operaházak, koncerttermek és zenei fesztiválok vendége (Scala de Milan, Opéra de Paris, Theater an der Wien, Brooklyn Academy of Music, Carnegie Hall, Lincoln Center, Wigmore Hall, Royal Albert Hall stb), és szoros együttműködésben dolgozik a világ legkiemelkedőbb kamaraegyütteseivel. Lemezfelvételei közül Gerald Barry The Importence of Being Earnest című operáját - amelyben Gwendolen Fairfax szerepe számára íródott – 2016-ban Grammy-díjra jelölték.

 

MŰSOR:

Kodály Zoltán: Magos kősziklának, Ifjúság, mint sólyommadár, Az hol én elmegyek, Csillagom, révészem

Bartók Béla: Öt magyar népdal, Nyolc magyar népdal (részletek), Suite Op.14

Ligeti György: Öt Arany-dal

Bartók Béla: Falun

 

A 23. Zsidó Kulturális Fesztiválról bővebb információk itt. 

(A Fesztivál a Broadway Event és a BZSH közös szervezése.) 

* Az időpont változtatás jogát fenntartjuk! 

*Az előadás az időpontjában hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogatható.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel