Program


Őszi műterem-látogatások / Bérlet

Őszi műterem-látogatások / Bérlet

2018 őszén 3 műterembe látogatunk, ahol a résztvevők megismerhetik a művészeket és munkáikat, valamint egy szakmai beszélgetés keretében betekintést kaphatnak a művészi alkotófolyamatokba.
 több


Szeptember 21. 17:00 Matzon Ákos műterme
Október 19. 17:00 Szűcs Attila műterme
November 23. 15:30 Maurer Dóra műterme

 
Matzon Ákos, szeptember 21, 17.00,

Matzon Ákos építész-műszaki tanárként végzett, a 80-as évek közepétől foglalkozik intenzíven a festészettel. Művészetére édesapja, Matzon Frigyes szobrászművész nonfiguratív képekből és grafikákból álló gyűjteménye hatott. Alkotásai a konstruktivista művészet hagyományaira épülő nonfiguratív festészetet képviselik. Szabad geometriaként definiálható munkái jellegzetesen épített, architekturális karakterűek. Tiszta, redukált, ugyanakkor oldott, a térbeliséget kutató, értelmező festészete a szobrászat határmezsgyéjén mozog. Főbb munkái monokrómok vagy kevés szín jellemzi őket; általában síkplasztikák, reliefek, amelyeknek testes geometrikus formái és az ezen formák által életre keltett fények és árnyékok inspiratív kulcsot adnak művészetéhez. (forrás: artPortal)

Szűcs Attila, október 19, 17.00,

A Munkácsy-díjas Szűcs Attila az 1990-es évek elején induló festőgeneráció kiemelkedő képviselője, akit egy 2015-ös szakmai szavazáson a 10 legfontosabb hazai kortárs képzőművész közé választottak. Képei sok szállal kapcsolódnak a festészet klasszikus hagyományaihoz, érett stílusát ugyanakkor a posztkonceptualista felfogás jegyében alakította ki. 2016 végén a Ludwig Múzeumban nyílt meg pályájának eddigi legátfogóbb egyéni kiállítása, melyhez időzítve a világ egyik legismertebb művészeti könyvkiadója jelentette meg monográfiáját. Szűcs a festészetet önmegismerési folyamatnak tartja; a festés olyan, vallja, mintha egy pszichiáterrel beszélgetne az ember. A jó festmény pedig attól jó, hogy ezt a nagyon intim folyamatot, ezt a párbeszédet hozza felszínre. Ebbe a dialógusba most a műteremlátogatás résztvevői is bekapcsolódhatnak

Maurer Dóra, november 23, 15.30

Maurer Dóra Kossuth- és Munkácsy-díjas művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, professzor emerita a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő jelentőségű, széleskörű nemzetközi elismertségnek örvendő alkotója. Munkái a legfontosabb hazai köz- és magángyűjtemények mellett olyan világhírű múzeumok kollekcióban is megtalálhatók mint a New York-i MoMA vagy a londoni Tate Modern és sikerrel  szerepelnek a vezető nemzetközi aukciósházak árverésein is. Munkássága az egyedi és a sokszorosított grafikáktól kezdve a festményeken át a fotóig és a kísérleti filmig számos műfajt ölel fel. Napjainkban elsősorban – saját megfogalmazásában – képtárgyakat, a figura határai mentén kivágott térbeli hatású síktárgyakat készít.

A beszélgetéseket dr. Emőd Péter vezeti.

Ajánló


Rendező: Emily Atef Szereplők: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner

1961 és 1984 között 23 évig a Várkert Bazárban működött a korszak egyik…

Készítette: NeoSoft
Fel