Program


„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet. A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 3. szombat, 16:00

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet. A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg. A fotóinstalláció jól szemlélteti a romák Erdős Kamill kutatásai idején, az 1950-es években uralkodó képi reprezentációjának ellentmondásait. A képekben azonban közös, hogy a nem roma/cigány közösség nézőpontját jelenítik meg.  

A programsorozat ezt a kettősséget igyekszik feloldani. A rendhagyó tematikus tárlatvezetéseken a kurátorok: Schleicher Veronika, Paréj Gabriella és Szuhay Péter a kiállításhoz szorosan kapcsolódó négy témakörre fókuszálva a korszak jellegzetességeire világítanak rá. A tárlatvezetéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyeken dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (Sárospataki Református Teológiai Akadémia) vezetésével a magyarországi roma/cigány közösségek belső értelmező nézőpontjai válnak láthatóvá. 

A Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.” 

 Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség 

Időpont: 2023. január 21. 15.00–17.30 

Programelemek:  

15.00–15.45: Tárlatvezetés – vezeti: Schleicher Vera

16.00–17.30: Pódiumbeszélgetés - vezeti: dr. Gulyás Klára antropológus (SRTA) 

Programleírás:  

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítjuk a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. 

A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést. 

A Néprajzi Múzeum a magyar és a cigányzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűvirtuózát, Roby Lakatost, a fiatal kora ellenére tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit meghódító Lisztes Jenő cimbalomművészt, és nem utolsó sorban Szomora Zsolt cigányprímást, civil szervezeti képviselőt, mint a kávéházi cigányzene hagyományőrző képviselőjét kérte fel a pódiumbeszélgetésre.

 

Terep és szerep – Értelmiségi szerepek és szerepelvárások 

Időpont: 2024. február 3. 16.00–18.30 

Programelemek:  

16.00–16.45:  Tárlatvezetés 

17.00–18.30: Pódiumbeszélgetés (Orsós Julianna történész, Kerekes-Jónás Tímea szociálpolitikus, Kovács Richárd rendőr főhadnagy) 

Vezeti: dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (SRTA) 

Programleírás:  

Erdős Kamill munkássága, fotói nem egy kiválasztott csoportot mutatnak be, hanem több különböző szociokulturális és szocioökonómiai háttérrel rendelkező roma/cigány közösséget.  

A kiállítás gazdag anyaga is jól szemlélteti e közösségek korszakra jellemző élethelyzetét és az általuk betöltött társadalmi szerepköröket és életformákat.  A programelem elnevezését és témáját a kiállítás „Terep és szerep” című egysége inspirálta. A roma/cigány közösségek értelmiségi rétegének artikulálódásával azonban az 1950-es évekhez képest ma a roma/cigány közösségek nem pusztán a társadalmi integráció célcsoportjaként jelennek meg, hanem olyan társadalmi szereplőként, akik maguk is aktív formálói az integrációs folyamatnak. A programelem tematikus tárlatvezetése az Erdős Kamill kutatásának időszakában élő roma/cigány közösségek élethelyzetét és tevékenységeit helyezi a középpontba. A pódiumbeszélgetésen a meghívott vendégek dr. Gulyás Klára moderálásával a roma/cigány közösségek értelmiségi szerepeit és szerepelvárásait vitatják meg.  

 

Ajánlatunk


Jótékonysági gálaestünk Tóth Nikolett balettművész támogatására valósul meg, akinek élete két évvel ezelőtt teljesen megváltozott egy váratlan baleset következtében.

Rudi van Dantzig – Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij A HATTYÚK TAVA Klasszikus balett három felvonásban

Ajánló


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel