Program


Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 2. szerda, 19:00

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

Egy kiállítás mozgó képei - ez is lehetne az alcíme a Pécsi Balett nagyszabású premierjének. Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem. A Vasarely-etűdök utazásra invitál, melynek végpontja a képek első ránézésre nem látható legmélye.

Vásárhelyi Győzőként született Pécsen 115 évvel ezelőtt, hogy aztán Victor Vasarelyként hódítsa meg a nagyvilágot. Az optikai művészet, más néven op-art legnevesebb képviselőjeként tartjuk számon: a matematika és geometria felől is szemlélhetőművek többsége megtéveszti a szemünket, csodálkozásra késztetve meglepett nézőit. „Megépítettem az alapokat, most vegyétek ti kézbe a műveimet, dolgozzatok rajtuk, menjetek előre.” - mintha a nemrég hatvanéves fennállását ünneplő Pécsi Balett ifjú táncművészeihez szólnának a mester szavai. A társulat történetében különleges pillanat a Vasarely-etűdök bemutatója: Vincze Balázs és neves alkotótársai ezúttal cselekményes balett helyett a művész tíz képe alapján kezdtek gondolkodni és alkotni. A néző különleges kiállításra kap meghívást, ahol nagyszerű, Pécshez is kötődő művészek lesznek a tárlatvezetők. Az elhangzó információkon túl színek, hangulatok, benyomások, meg persze a képekbe kódolt pezsgő dinamika és szüntelen mozgás adja a kulcsot a táncesthez, melyet Cziegler Balázs látványos díszlet- és Nagy Fruzsina invenciózus jelmeztervei, továbbá Riederauer Richárdnak a képek struktúrájából kiinduló színpadi zenéje tesz teljessé.

Előadják: a Pécsi Balett táncművészei

Közreműködők:

Kamarás Iván
Kiss-B. Attila
Uhrik Teodóra
Vári Éva

ének - Györfi Anna
harmonika - Kéméndi Tamás

Alkotók:
zene: Riederauer Richárd
díszlet: Cziegler Balázs
jelmez: Nagy Fruzsina
fény: Hepkó Miklós, Vincze Balázs
a koreográfus munkatársa: Ujvári Katalin, Molnár Zsolt
koreográfus, rendező: Vincze Balázs

A bemutató a Bartók Tavasz keretében a Pécsi Balettal közös programként, a Müpa szervezésében valósult meg.
A Pécsi Balett együttműködő partnerei: Pécsi Janus Pannonius Múzeum - Vasarely Múzeum, Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence)
Giraud-Dréjac: Párizs ege alatt (Sous le ciel de Paris) című sanzonja Reményi Gyenes István dalszövegével az UMPA ügynökség engedélyével hangzik el a produkcióban.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Rendező: Müpa

Ajánló


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel