Program


Qiyan - dupla lemezbemutató koncert
2

Qiyan - dupla lemezbemutató koncert

A qiyanok zenei hagyományaiból kiinduló nagyzenekari projekt tagjai a magyar szabadzenei élet ismert alakjai. A zenekar vezetője és ötletgazdája Ajtai Péter (AMP, Akosh. S. Trió, Baló Project, Geröly Trió, Aram Shelton Quartet, stb.), akinek ez az első olyan formációja, amelynek lemeze a neve alatt jelenik meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 28. kedd, 20:00

Qiyan - dupla lemezbemutató koncert

A 'qiyan' kifejezés a klasszikus arab terminológiában olyan rabszolganőket jelölt, akiket arra köteleztek, hogy énekükkel, hangszeres zenéjükkel és bájaikkal is szórakoztassák fogvatartóikat. Ezek a Córdobai Kalifátusban élő, többnyire zsidó rabszolgák, a gésákhoz hasonlóan igen jártasak voltak zenében, költészetben, s úgy általában a művészetekben, ebből adódóan a pre-modern iszlamista női társadalomban a rabszolgák legmagasabb rendjét képezték. A középkori arab költőnők jelentős része is a qiyanok közül került ki. A Medinában, Bagdadban vagy Córdobában képzett qiyanok dallamkincséből Al-Andalúziában kialakult egy külön zenei tradíció, ami a rabszolgaság eltörlése után is fennmaradt. A térség a Córdobai Kalifátus (929-1031) alatt élte aranykorát; e korszakban egyetemesen felvirágzott a gazdaság és a kultúra. A Córdobai Kalifátusra általában jellemző volt a vallási türelem; ez vonatkozott a zsidó vallásra is, sőt a keresztények közül sokan át is tértek az iszlám hitre. A zenekar ennek az időszaknak a hihetetlenül gazdag zsidó-arab zenei termését veszi alapul.

“Ez a lemez merőben más, mint eddigi munkáim. Világzenéhez nyúlunk, amely egy nagyon érzékeny dolog, de az eredmény úgy gondolom, egy rendkívül dinamikus és sokszínű anyag, amely sokfélesége ellenére sem válik eklektikussá. Zenénk magja a szefárd zene, amely természeténél fogva rögtönzött. Az improvizációink alapjaiként ezek a szabad arab-zsidó dallamok s maqámok szolgálnak, amelyek a megírt és rögtönzött struktúrákkal karöltve tartják egységben e folyondárszerű zenei vonulatokat.” – Ajtai Péter

Qiyan:
Ajtai Péter - nagybőgő
Szelevényi Ákos - szaxofon
Cseke Dániel - szaxofon
Szelevényi Vito - trombita
Mészáros Ádám - gitár
Czitrom Ádám - gitár
Porteleki Áron - dob

Ajánlatunk


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

Ajánló


Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel