Program


Rejtélyes történelem - Tábornokok és hadvezérek titkai az 1848/49-es szabadságharc történetéből

Rejtélyes történelem - Tábornokok és hadvezérek titkai az 1848/49-es szabadságharc történetéből

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.  több

Vendég: Pelyach István történész, tudományos munkatárs (Szegedi Tudományegyetem)
 
Valóban kezet csókolt a kivégzésre hurcolt Vécsey tábornok a bitófán előtte kiszenvedő Damjanich tábornoknak, Ferenc József osztrák császár a varsói találkozás alkalmával Miklós orosz cárnak, apja parancsára a fiatal Széchenyi egy szántó-vető öreg jobbágynak vagy az emigrációból „hazarabolt” Teleki László a megbocsátani kegyeskedő Ferenc József császárnak? Tényleg olyan összeférhetetlen fráter volt-e Damjanich tábornok, hogy sorra összeveszett Vetter Antal, Gaál Miklós, Nagysándor József és Kiss Ernő tábornokokkal is? Múlott-e a tábornokok utálatán akár egyetlen csata sorsa is? Tényleg úgy manőverezett Görgei és Klapka a kápolnai csatában, hogy kudarcba fulladjon Dembinski haditerve? Volt-e modellje a Baradlay-Palvicz párbajnak, vagy a Jenő és Ödön nevek összecserélésének, vagy mindez Jókai regényírói fantáziájának terméke csupán? Becsületes szabadságharcos volt-e a „betyárkirály” Rózsa Sándor, vagy közönséges gyilkos és haramia maradt a honvéd mundérban is? Ilyen és hasonló izgalmas kérdésekre keressük a választ a korszak titkaiban jártas történész, Pelyach István segítségével.
 
Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15% kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül. Jegyével az Új világ született című állandó kiállításunkat 15% kedvezménnyel tekintheti meg 2020. június 30-ig.

Ajánló


A mai magyar szórakoztató színpadi művek palettáján garantáltan új színfolt lesz majd ez…

Piotr Beczala korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb lírai tenorja, és legizgalmasabb férfiénekese, aki…

Rideg Sándor 1939-ben megjelent regényéből 1979-ben felejthetetlen film készült. Ezt a hangulatot idézi…

Készítette: NeoSoft
Fel