Program


Somlai Petra fortepianoestje
2

Somlai Petra fortepianoestje

Somlai Petra a Haydneum Fortepiano Bérletének harmadik hangversenyén műsora első részében két ismert és számon tartott, ám keveset játszott 18–19. századi cseh szerző egy-egy billentyűs szonátáját szólaltatja meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 24. szombat, 19:30

HAYDNEUM FORTEPIANO BÉRLET, III. ELŐADÁS

2024. február 24., 19:30

Somlai Petra fortepiano estje

 

KOZELUCH: f-moll szonáta, op. 38

DUSSEK: c-moll szonáta, op. 35, No. 3

***

SCHUBERT: A-dúr szonáta, D. 959

Somlai Petra a Haydneum Fortepiano Bérletének harmadik hangversenyén műsora első részében két ismert és számon tartott, ám keveset játszott 18–19. századi cseh szerző egy-egy billentyűs szonátáját szólaltatja meg. Ahogyan az évszámokból is kiviláglik, mind Leopold Koželuch (1747–1818), mind Jan Ladislav Dussek (1760–1812) a bécsi klasszika korának zeneszerzője, Haydn, Mozart és Beethoven kortársa volt, ám kettejük közül csak Koželuch vált valóban bécsi klasszikussá, ő ugyanis prágai tanulmányait követően 1778-ban ténylegesen a császárvárosba költözött, és ott is működött élete hátralévő részében. Dussek azonban igen színes és változékony pályát futott be, amelynek során megfordult a Németalföldön, Hamburgban, Franciaországban, Itáliában és Londonban, hogy végül Párizsban érje a halál. Mindkét komponistát jeles billentyűs szerzőként tartja számon a zenetörténet. Mivel Dusseket a romantikus zongoraszerzők előfutáraként értékelik, szonátája után magától értődőn hat Franz Schubert (1797–1828) kései, négytételes A-dúr szonátája 1828-ból. Ez a súlyos és erőteljes, nagyformátumú, vérbeli korai romantikus alkotás az utolsó zongoraszonáták hármasának egyike, amely eszköztárának mind lírai, mind drámai elemeit igen intenzíven használja. A Junior Prima Primissima díjas Somlai Petra tanulmányait előbb a budapesti Zeneakadémián, majd Londonban és Amszterdamban végezte, tanárai közé tartozott többek közt Bart van Oort is. Nemzetközi versenyek díjazottja. Hollandiában él, 2015 óta a Hágai Királyi Zeneakadémia professzora.

Ajánlatunk


Az előadásban megidézett kor egybeesik A hattyúk tava ősbemutatójának idejével (1877). Ugyanakkor a XIX. század második fele az elburjánzó elmegyógyintézetek, állati lelkek által 'megszállt' betegek, a mentális kórképek kínzásokkal és egyéb furcsa módszerekkel történő kezelésének időszaka is.

Az 1986-ban készült, kultikus családi rajzfilm színpadi változata feledhetetlen szórakozás az egész családnak!

Ajánló


Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott „zenés meséje” A bűvös vadász című…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Akár egy Agatha Christie krimi a Szex és New York karaktereivel! A Liliom Produkció – Dámák a pakliban című új…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Készítette: NeoSoft
Fel