Program


Tiszavirág / DANCE is not DEAD! - Közép-Európa Táncszínház - Sissi Őszi Tánchét

Tiszavirág / DANCE is not DEAD! - Közép-Európa Táncszínház - Sissi Őszi Tánchét

A Közép-Európa Táncszínház előadása az IKF – Ifjú Koreográfusok Fóruma keretében

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 23. szombat, 19:00

Az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) egy tehetséggondozó- és kutatóprogram, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbehozása. Az idei nyílt pályázat nyertesei, Cserepes Gyula és Eva Urbanova egy hétig dolgozhatnak a Magyar Táncművészeti Egyetem modern tánc szakos diákjaival kibővült társulattal, majd nyilvános bemutatót, demonstrációt tartanak színházi körülmények között.

 

Cserepes Gyula: Tiszavirág(25’)

 

„Mióta az eszemet tudom, a Tisza vonzásában éltem. A mai napig, ha visszatérek a szülőföldre, a Vajdaságba, „meg-megállok a kanyargó...” víz partján. Gyakran ülök a vizet vizsgálva, figyelem a sodrokat, fodrokat, örvényeket és hullámokat. A fel-felcsillanó halakat vagy a borúsan vágtató vándor fellegeket. Párbeszédet folytatunk, a folyó és én. Ha valami hiányzik jártamban-keltemben a nagyvilágban, akkor az ez: a Tisza habjainak csendes, mindent átható áramlása. Az a béke és nyugalom, ami csakis a parton ülve tud hatalmába keríteni. Ezek az időtlen pillanatok képesek akár évekre is feltölteni. Ahogy ülök és hallgatagon nézem a habokat, magával ragad az áramlás. A hullámok hátán megcsillanó fény messze repít a gondolataimban, emlékeimben, a képzeletemben. Mesélünk egymásnak, meghallgatjuk egymást. Ebben a mély csendben átérezni a létezés örök áramát. Az állandó változásban lévő anyag vonzása magával ragadja az embert. Az örvények önnön létezésem ősi mélyébe rántanak. Az örök hullámzás átjárja a zsigereket. A folyó és annak szemlélője fokozatosan hangolódnak azonos hullámhosszra, melyen együtt rezdülnek.” /Cserepes Gyula/

 

Cserepes Gyula a vajdasági Óbecséről származó kortárstánc koreográfus és előadóművész. A Tisza fontos szereplője életének. A folyóval megélt bensőséges viszony, az ebből fakadó áramlás- és ritmus-élmény Gyula művészetének meghatározó eleme. A Magyar Táncművészeti Főiskola négy modern tánc szakos növendékével és a Közép-Európa Táncszínház három táncművészével öt napon át foglalkoznak a múló pillanat jelentette időtlenség ritmikájával. A Tiszavirág címet viselő etűdben olyan képeket és jeleneteket osztanak meg a nézőkkel, melyek a koreográfiai műhelymunka során szerzett közös élményekből és tapasztalatokból táplálkoznak.

 

Eva Urbanova: DANCE is not DEAD!(20’)

 

Mi az, amit elrejtünk, ami el van rejtve személyiségünk minden egyes rétege mögött? És miért pont ezeket a rétegeket kapjuk? Azért vannak, hogy kövessük, vagy eldöntsük, követjük-e őket? A szenvedélyeink? A démonaink? Vagy valami teljesen más történet?

 

Az est előadói: Dabóczi Dávid, Horváth Adrienn, Keresztes Patrik (m.v.), Nyeste Adrienn, Szilvási Anna, Tóth Laura, Ungi Krisztián, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc Tanszék hallgatói

Az est asszisztense: Mádi László

 

A Közép-Európa Táncszínház Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata. Egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra ésreflektivitásra törekszenek. A mindennapokban felmerülő problémák felvetéséhez és az arra adott válaszok megfogalmazásához a kortárs tánc változatos nyelvét választották. A KET, ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, a Kárpát-medence és régiója nemcsak a működésének fő területét, hanem az egyedi mozgásvilágot, témaválasztást is meghatározza.

 

Sissi Őszi Tánchét

November 16. és 23. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivált a hetedik kerületben.

A program idén ismét a vidéki – miskolci, egri, dunaújvárosi és kecskeméti - táncműhelyeket állítja fókuszba, de a meghívottak közt szerepel az alig több mint egy éve alakult Székesfehérvári Balett Színház is.
Kiemelt figyelmet kapnak idén a fiatal tehetségek és az ifjú közönség megszólítása, így a programban szerepel egy tánc/színházi nevelési előadás, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium estje, a fesztivál zárásaként pedig a Közép-Európa Táncszínház érkezik az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma bemutatóval.

 

 

Ajánlatunk


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel