Program


Tizenkét hét a pokolban - Séta a budai Várban: az 1944–45. évi ostrom a visszaemlékezések tükrében
10

Tizenkét hét a pokolban - Séta a budai Várban: az 1944–45. évi ostrom a visszaemlékezések tükrében

Ismerd meg a budai Vár második világháborús ostromát a visszaemlékezők személyes történetein keresztül! Sétálj velünk a Budavári Palotanegyedben és a polgárvárosban, látogassuk meg együtt a Vár-barlang egykori óvóhelyét!

Aktuális előadások







A további időpontok megtekintéséhez kattintson ide! (5)

Budapest és azon belül a Várnegyed ostromának története jóval több mint katonai összecsapás a tengelyhatalmak és a szövetségesek között. A budai Várban lakók és az ide menekülők, a Várhegy mélyében oltalmat találók életében sokkal mélyebb és súlyosabb nyomokat hagyott az ostrom, mint a lövedékek a házfalakon. Programunk során naplókban, emlékiratokban megőrzött személyes történetek által felelevenítjük Buda 1944–45. évi ostromát, azt a pokoli tizenkét hetet, amikor közel tízezer ember rettegett a haláltól és reménykedett az életben a Királyi Palota föld alatti tereiben és a történelmi lakónegyed világszinten is egyedülálló barlang- és pincerendszerében. A Budavári Palotanegyedből a polgárvárosba tartó sétánkon az itt lakók, a védők, a sebesültek, a túlélők és a Várból kitörő katonák nyomában járunk. Azokon az utakon haladunk, amelyeken nyolcvan évvel ezelőtt, e vészterhes időkben az emberek menedéket, élelmiszert vagy vizet kerestek, gyógyszer vagy éppen szeretteik után kutattak, tüzelőnek vagy koporsónak való fát próbáltak fellelni, esetleg a személyes értékeiket vagy éppen a Királyi Palota berendezését igyekeztek megmenteni. Programunkon lemerészkedünk a föld alá is: a Vár-barlangban, egy korabeli óvóhelyen megidézzük az ostromlottak „vakondéletét”, testi és lelki megpróbáltatásait, félelmeit, a túlélésért folytatott küzdelmeit. Történeteikben egyaránt találkozunk reményvesztettséggel és embertelenséggel, de hősies kitartással és áldozatvállalással is. E sorsok felidézésével a harcok katonai és civil áldozataira emlékezünk, ezzel is tudatosítva a háború tragédiáját, értelmetlenségét. 

INDULÁS: Palota Info Palace – a Budavári Palota megújítását bemutató látogatóközpont 1014 Budapest, budai Vár, Hunyadi udvar
ÉRKEZÉS: Kapisztán tér 
IDŐTARTAM: 120 perc

 Jó tudni
• kültéri és beltéri program
• 14 éves kor felett ajánlott
• a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni
• rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk
• macskaköves utakon, a Várbarlangban sötét, de megvilágított térben, meredek lépcsőkön, szűk folyosókon, szilárd, helyenként vizes járófelületen közlekedünk, a séta nem akadálymentes
• megfelelő cipő viselését javasoljuk
• a Vár-barlangban télen-nyáron kb. 12 °C a hőmérséklet, réteges ruházat viselését javasoljuk

 

Ajánló


Sétánkon a vasúti járműjavítás korabeli fellegvárát, a századforduló Budapestjének második legnagyobb területű vasúti létesítményét, az Istvántelki Főműhely gőzöscsarnokát járjuk be.

Járjuk be együtt az egykor virágzó veszprémi zsidó közösség ikonikus helyeit Auer Lipót szülőházától az izraelita ravatalozóig!

Fedezd fel velünk az erőművészet gyöngyszemét és barangoljuk be együtt az egykori November 7. Hőerőmű ipari monstrumait!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel