Program


Ybl Miklós építészetének nyomában - Épületséta a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében

Ybl Miklós építészetének nyomában - Épületséta a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében

Az épület 1943 óta a Budapesti Olasz Kultúrintézet székhelye, az egyetlen történelmi épület Olaszország külföldi kultúrintézetei között, ezért különös gonddal ápolja.
Sétavezető, előadó: Ordasi Zsuzsanna PhD, egyetemi docens

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. szeptember 6. péntek, 15:00

A neorenszánsz stílus jegyeit mutató palota a mágnásnegyedben a Nemzeti Múzeum oldalával szemben épült Ybl Miklós (1814-1872) tervei alapján 1865-ben Diescher József kivitelezésében. Az építés mindössze 4 hónapot vett igénybe, de mégis csak 1866. április 12-én tartották itt az első gyűlést. Az eredeti, az angol parlament mintájára készített elrendezést a képviselők követelésére még 1866-ban megváltoztatták, patkó alakúra formáltatták, ami megbontotta azt a reneszánsz arányrendszert és harmóniát, amelyet Ybl az itálai tanulmányútjain tanulmányozott és a művein alkalmazott.
Az épület 1943 óta a Budapesti Olasz Kultúrintézet székhelye, az egyetlen történelmi épület Olaszország külföldi kultúrintézetei között, ezért különös gonddal ápolja.
Az épület Slowikowski Ádám 1865-ben készült színes litográfiája nyomán szerepel a 20000 Ft-os jegybank hátlapján (az előlapon Deák Ferenc), ugyanis ez az épület adott otthont 1865 és 1902 között az első képviselőháznak, azaz az alsóháznak, míg a felsőház a Nemzeti Múzeum épületében volt.

Sétavezető, előadó: Ordasi Zsuzsanna PhD, egyetemi docens
Találkozási pont: Bródy Sándor utca 8. Az épület előtt

Kérjük a résztvevők hozzák magukkal személyigazolványukat, mivel az intézet diplomáciai felségterület.

Ajánlatunk


Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is heves vitákat vált ki.

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

Ajánló


A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés.…

Több mint két évtizede, alapítóként köszönt be egy nagy hellóval - 2024-ben pedig egy hangos goodbye-jal búcsúzik a Szent Efrémtől…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel