Program


Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Summertime a Zsinagógában - Sabbathsong Klezmer Band - Nyári Károly

Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Summertime a Zsinagógában - Sabbathsong Klezmer Band - Nyári Károly

Summertime a Zsinagógában
Nyáresti koncert a Sabbathsong Klezmer Banddel és sztárvendégével, Nyári Károllyal és zenekarával

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 2. vasárnap, 20:00

Az idén 20 éves Sabbathsong Klezmer Band az idei fesztiválon is különleges műsorral és különleges vendéggel készül. Ezúttal Nyári Károllyal és zenekarával adnak koncertet, a zongoraművész-énekes virtuóz zongorajátékával, különleges énekhangjával és karizmatikus egyéniségével egészíti ki Masa Tamást és zenekarát.
Közös műsorukban a kelet-európai klezmer zene mellett zsidó zeneszerzők dalait és musical dalokat dolgoznak fel. Többek között olyan világslágerek csendülnek fel, mint a New York, New York, a Love Story, a Szélmalom, a Lulluby in ragtime, az Oh Lady be good, olyan népszerű héber és jiddis dallamok, mint a Halleluja laolam, a Bashana habaa, a Moszkva parti esték, a Bai mir bistu sejn, és részletek a Cabaret musicalből és a Hegedeűs a háztetőnből.
A Sabbathsong Klezmer Band az elmúlt két évtizedben már többször fellépett a Dohány utcai Zsinagógában, amely minden alkalommal különleges élményt jelent nekik. Nyári Károlynak pedig régi álma válik valóra azzal, hogy most először énekelhet Európa legnagyobb zsinagógájában.

A Sabbathsong Klezmer Band 1998-ban alakult. Szlogenjük immár 20 éve. "Ez is klezmer, az is klezmer, több mint klezmer..." arra utal, hogy a tradicionális kelet- európai klezmer mellett műsoraikban felcsendülnek héber és jiddis dalok, musical részletek és világslágerek is.

...sajnos, ritka madár, amikor a közönség közösséggé lesz. Azáltal, hogy tagjai közösen eggyé válnak a színpaddal, a dobogóval, a művel. Aki arra az élményre vágyik, amely az előadóművészet célja (kellene, hogy legyen), vegyen részt a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén. A részvétel szó fontos itt, hiszen a hallgató-néző énekelhet-táncolhat, ha akar (vagy „csak” ülve mozog), erre a tágan értelmezett klezmer-, azaz javarészt „tánczenére”.
Kalauzunk a zsidó zene világában Masa Tamás, az együttes vezetője... konferanszié ő, vagy master of ceremonies, ahogy az angol mondja. Kulcsfiguraként teremt igazi kapcsolatot a nézőtéren lévőkkel, humora, lelkesedése őszinte és magával ragadó. Ez a Sabbathsongra jellemző lelkesedés, őszinteség persze önmagában nem lenne elég. A katartikus zenei élményhez, amiben részesülünk, az is szükséges, hogy a tagok egytől egyig kiváló muzsikusok. Hászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, jazz (szólók, improvizációk), keringő, roma muzsika: mindezt tökéletes egységben nyújtják.
Az általuk teremtett közösség tagjaként lehetsz zsidó, roma vagy egyik sem: örömzene, amit hallasz. Öröm a zenésznek, öröm a publikumnak. Színtiszta élvezet.

...Nem csak azért, mert „varietas delectat”, hanem mert a művészetnek a teljesség kifejezésére kell törekednie. E vonatkozásban perdöntő jelentőségű, hogy a Sabbathsong muzsikusai különféle hangulatok felkeltésében, elmélyítésében, átadásában mesterek.
...Egy ilyen este után – hétköznapi megfogalmazással – zenész és közönség egyaránt „fel van dobva”. Mondom másképp. Életenergiát nyer, kiélesednek az érzékei, új szemmel néz, új füllel fülel a világra: mintha lakhatóbb, mindenképpen izgalmasabb hely lenne. Mondom másképp. Jóleső fáradtságot érez az ember minden jelentős művészi élmény után: mintha valami komoly tettet vitt volna véghez. Holott „csak” befogadott, és a tettet a művészek vitték véghez helyette.

Nyári Károly zongoraművész-énekes a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, aki virtuóz zongorajátékával, különleges énekhangjával és karizmatikus egyéniségével mindenkor elkápráztatja közönségét.
Pályáját Hollandiában kezdte, ahol alkalma nyílt több világsztárral együtt játszani, mint Pavarotti vagy Frank Sinatra. Sokoldalúságát, kivételes tehetségét megjelent lemezei és teltházas koncertjei fémjeleznek. 2016-ban ünnepelte pályafutásának 30. évfordulóját egy nagyszabású jubileumi szimfonikus koncerttel a Müpában. 2017 nyarán pedig pályája egyik fontos mérföldköveként a Magyar Állami Operaházban mutatott be fergeteges sikerű koncertet.
Az előadó minden évben megrendezésre kerülő hagyományos Budapesti Karácsonyi koncertje kiemelt zenei esemény az igényes zenét kedvelő közönség körében.

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Miért nem jó ötlet egy családi ünnepen beadni szeretteinknek, hogy születendő gyerekünket Hitlerről nevezzük el? Mert lehet, hogy elhiszik. Mert egy kis hazugság túl sok elhallgatott igazságot szabadíthat a nyakunkba. Mert kicsúszhat az irányítás a kezükből, és könnyen lehet, hogy nincs visszaút..

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajánló


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három…

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Készítette: NeoSoft
Fel